Trzy rozwiązania równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Victor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 14 lut 2007, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hhf
Podziękował: 8 razy

Trzy rozwiązania równania

Post autor: Victor »

Rozwiązuje sobie równanie tgx + tg2x = tg3x , aż tu nagle wychodzą takie rozwiązania:
tgx= -3
tgx= 0
tgx= 3

wiadomo, że tgx= 0 , rozwiązujemy tak \(\displaystyle{ x=k\pi}\) , ale co z pozostałymi dwoma wynikami?
Licze na Waszą pomoc
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Trzy rozwiązania równania

Post autor: Lorek »

Victor pisze:tgx= -3
tgx= 0
tgx= 3
Hmm a nie tak czasem
\(\displaystyle{ \sin 3x=0\vee \sin x\sin 2x=0}\)
+ dziedzina i łatwo się liczy
ODPOWIEDZ