Chodzi mi o ułatwienie sobie życia np:
Zad. Oblicz \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) i \(\displaystyle{ \tg \alpha}\) , jeśli \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{5}{13}}\)
I zamiast korzystać z jedynki trygonometrycznej itp robię np. tak
Wyobrażam sobie trójkąt prostokątny przypisuje boki z cosinusa aby się zgadzało, mam dwie długości więc trzecią licze z pitagorasa i jak mam wszystkie długości to na podstawie szkicu po prostu sobie spisuje te długości? Bo sprawdziłem i tak samo mi wyszło jakbym się bawił w liczenie , przekształcanie wzorów i podstawianie a o wiele prościej.
Czy tak można na maturze
-
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 12 gru 2012, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bagdad
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Czy tak można na maturze
Ostatnio zmieniony 3 sty 2013, o 20:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Czy tak można na maturze
Możesz tak liczyć. Tylko narysuj ten trójkąt na maturze jeżeli jest to zadanie otwarte, bo w zamkniętych jest to wszystko jedno jak to policzysz
-
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 12 gru 2012, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bagdad
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Czy tak można na maturze
ale pkt tyle samo dostane?
czy jakbym robił tradycyjnie dostaje pkt za prawidłowe przekształcenia algebraiczne + wykorzystanie wzorów różnych zależności więc przy tej metodzie ocenią tylko wynik i że metoda jest poprawna ale będzie mniej pkt?
czy jakbym robił tradycyjnie dostaje pkt za prawidłowe przekształcenia algebraiczne + wykorzystanie wzorów różnych zależności więc przy tej metodzie ocenią tylko wynik i że metoda jest poprawna ale będzie mniej pkt?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Czy tak można na maturze
Aby mieć komplet - matura podstawowa - przyjmujesz długości \(\displaystyle{ 5x}\) oraz \(\displaystyle{ 13x}\); nikt się nie ma prawa przyczepić.
Sam podpowiadam taki sposób.
Sam podpowiadam taki sposób.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 19:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Piekło
Czy tak można na maturze
Tylko najlepiej cały czas opisuj co robisz aby żaden egzaminator się nie przyczepił .