Dla jakich wartości parametru a spełnione jest rownanie:
\(\displaystyle{ sinx=\frac{2a-3}{4-a} \\
sinx=\frac{a^2-3a+2}{a^2-2} \\
cos2x-cosx+a=0 \\
sin^2x+cosx+a^2=0}\)
z parametrem,,,
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
z parametrem,,,
1.
\(\displaystyle{ -1\leqslant{\frac{2a-3}{4-a}}\leqslant{1}}\)
2.
\(\displaystyle{ -1\leqslant{\frac{a^{2}-3a+2}{a^{2}-2}}\leqslant{1}}\)
\(\displaystyle{ -1\leqslant{\frac{2a-3}{4-a}}\leqslant{1}}\)
2.
\(\displaystyle{ -1\leqslant{\frac{a^{2}-3a+2}{a^{2}-2}}\leqslant{1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koszalin
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
z parametrem,,,
aaa no faktycznie... a ja nie wiedziec czemu to rozpisywalem
[ Dodano: 19 Marzec 2007, 21:14 ]
ale w trojeczce juz mniej przyjemnie sie robi...
[ Dodano: 19 Marzec 2007, 21:14 ]
ale w trojeczce juz mniej przyjemnie sie robi...
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
z parametrem,,,
\(\displaystyle{ 2\cos^2 x-1-\cos x+a=0}\)
zmienna \(\displaystyle{ t=\cos x}\)
i równanie \(\displaystyle{ 2t^2-t+a-1=0}\)
powinno mieć rozwiązanie w przedziale \(\displaystyle{ [-1;1]}\)
i 4 tak samo.
zmienna \(\displaystyle{ t=\cos x}\)
i równanie \(\displaystyle{ 2t^2-t+a-1=0}\)
powinno mieć rozwiązanie w przedziale \(\displaystyle{ [-1;1]}\)
i 4 tak samo.