Okres i zbiór wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MatkaChrzestna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 gru 2012, o 17:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Okres i zbiór wartości

Post autor: MatkaChrzestna »

Wyznacz okres i zbiór wartości funkcji:
a) \(\displaystyle{ y = 5\sin 4x}\)
b) \(\displaystyle{ 10-3x \sin ^{2}}\)

Proszę o dokładne wytłumaczenie.
Ostatnio zmieniony 2 sty 2013, o 17:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

Okres i zbiór wartości

Post autor: Ser Cubus »

\(\displaystyle{ \sin x}\) ma zawsze wartości z zakresu \(\displaystyle{ <-1;1>}\), tak samo \(\displaystyle{ \sin (coś)}\) i każdego innego dowolnego argumentu

tak więc dla (nie ważne czym jest x)
\(\displaystyle{ \sin x \Rightarrow y \in <-1;1>\\
5\sin x \Rightarrow y \in <-5;5>}\)

co do okresowości, sin x ma okres 2pi, jeżeli zamiast x będziesz zawsze wstawiał wartość czterokrotnie wiekszą to jego okres zmniejszy się czterokrotnie
\(\displaystyle{ \sin 4x = 0.5\pi}\)

drugie zrób sam
ODPOWIEDZ