1. Wartość funkcji cosx dla x=15° jest równa:
a) pierwiastek z 6 + pierwiastek pierwiastek 2 przez 2
b) pierwiastek z 6 + pierwiastek z 2 przez 4
c) pierwiastek z 3 + pierwiastek z 2 przez 4
2. Jeśli wiadomo, że cosα= -3/4 to cos2α jest równy:
a) 1/8
b) – 3/2
c) pierwiastek z 2 przez 4
3. Która z równości jest prawdziwa dla każdego kąta α ?
a) 4cos2 α – sin22 α = 4 cos4 α
b) 4cos2 α – sin22 α = 2 cos2 α
c) 4cos2 α – sin22 α = 3 cos2 α – 1
4. Równanie sin2 α + sin x = 0 w przedziale (0;∏ ):
a) nie ma rozwiązań
b) ma trzy rozwiązania
c) ma jedno rozwiązanie
5. Do zbioru rozwiązań nierówności sin 3x ≤ - pierwiastek z 3 przez 2 nie należy:
a) ∏ / 2
b) 11 / 24 ∏
c) ∏ / 4
6. Równanie cos 2x + 2 = 3a ma rozwiązanie dla każdej wartości parametru a z przedziału:
a) ( 1/3; 1)
b) ( - 1; 0)
c) ( 1; 3)
7. Rozwiąż nierówność w przedziale ( 0; 2∏ ) – graficznie i algebraicznie
a) sinx 1/2
8. Sporządź wykresy funkcji, odczytaj z nich dziedzinę i zbiór wartości funkcji.
y = sin ( x - ∏ / 4) + 1
8 trygonometrycznych...
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bukowno