Równania trygonometryczne
- FollowerOfMaths
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
Równania trygonometryczne
Rozwiąż równania:
\(\displaystyle{ \sin 2x+\cos3x=\cos x}\)
\(\displaystyle{ \cos x \sin 7x=\cos3x\sin5x}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2}2x =\sin3x+\sin x}\)
Za bardzo nie wiem, jak to rozwiązać..
\(\displaystyle{ \sin 2x+\cos3x=\cos x}\)
\(\displaystyle{ \cos x \sin 7x=\cos3x\sin5x}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2}2x =\sin3x+\sin x}\)
Za bardzo nie wiem, jak to rozwiązać..
- FollowerOfMaths
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
Równania trygonometryczne
1.2 \(\displaystyle{ \sin 2x=2\sin x\cos x}\)
\(\displaystyle{ \cos 3x=4\cos ^{3}x-3 \cos x}\)
\(\displaystyle{ 2 \sin x \cos x+4 \ \cos ^{3}x-3 \ co sx= \ \cos x}\)
\(\displaystyle{ 2 \sin x \ \cos x= 4 \ \cos ^{3} x + 4 \cos x}\) /:4
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \sin x \cos x= \ \cos x (\ \cos ^{2} x +1 )}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \sin x \cos x=- \sin ^{2} \cos x}\)
\(\displaystyle{ \ \sin x \ \cos x (\ \sin x + \frac{1}{2}) = 0}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow
\sin x= - \frac{1}{2} \vee \ \sin x=0 \vee \cos x=0}\)
\(\displaystyle{ x= - \frac{\pi}{3} +k\pi \vee x=n\pi \vee x= \frac{\pi}{2}+m\pi k, n, m \in C}\)
\(\displaystyle{ \cos 3x=4\cos ^{3}x-3 \cos x}\)
\(\displaystyle{ 2 \sin x \cos x+4 \ \cos ^{3}x-3 \ co sx= \ \cos x}\)
\(\displaystyle{ 2 \sin x \ \cos x= 4 \ \cos ^{3} x + 4 \cos x}\) /:4
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \sin x \cos x= \ \cos x (\ \cos ^{2} x +1 )}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \sin x \cos x=- \sin ^{2} \cos x}\)
\(\displaystyle{ \ \sin x \ \cos x (\ \sin x + \frac{1}{2}) = 0}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow
\sin x= - \frac{1}{2} \vee \ \sin x=0 \vee \cos x=0}\)
\(\displaystyle{ x= - \frac{\pi}{3} +k\pi \vee x=n\pi \vee x= \frac{\pi}{2}+m\pi k, n, m \in C}\)
Ostatnio zmieniony 2 sty 2013, o 14:28 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- FollowerOfMaths
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
Równania trygonometryczne
ok, rozumiem, a co z tym równaniem:
\(\displaystyle{ \cos x \sin 7x=\cos3x\sin5x}\)-- 2 sty 2013, o 15:15 --Zapisałem to tak:
\(\displaystyle{ \sin 7x = \sin (5x+2x)}\)
\(\displaystyle{ \cos 3x= \cos(x+2x)}\)
wyszło mi:
\(\displaystyle{ \ctg x \cdot -\ctg 5x =0}\) dobrze ?
\(\displaystyle{ \cos x \sin 7x=\cos3x\sin5x}\)-- 2 sty 2013, o 15:15 --Zapisałem to tak:
\(\displaystyle{ \sin 7x = \sin (5x+2x)}\)
\(\displaystyle{ \cos 3x= \cos(x+2x)}\)
wyszło mi:
\(\displaystyle{ \ctg x \cdot -\ctg 5x =0}\) dobrze ?
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Równania trygonometryczne
Może skorzystaj ze wzoru na sumę/różnicę sinusów?
\(\displaystyle{ \sin A \pm \sin B = 2 \sin \frac{A \pm B}{2} \cos \frac{A \mp B}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin A \pm \sin B = 2 \sin \frac{A \pm B}{2} \cos \frac{A \mp B}{2}}\)
- FollowerOfMaths
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ \cos x \sin 7x \\
\begin{cases} \frac{A+B}{2} = 7 \\ \frac{A-B}{2} = 1 \end{cases} \\
\Rightarrow A=8 \ \wedge \ B=6 \\
\cos x \sin 7x = \frac{1}{2} \left( \sin 8x + \sin 6x \right)}\)
Analogicznie z drugim i zobacz co dostaniesz.
\begin{cases} \frac{A+B}{2} = 7 \\ \frac{A-B}{2} = 1 \end{cases} \\
\Rightarrow A=8 \ \wedge \ B=6 \\
\cos x \sin 7x = \frac{1}{2} \left( \sin 8x + \sin 6x \right)}\)
Analogicznie z drugim i zobacz co dostaniesz.
- FollowerOfMaths
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
Równania trygonometryczne
a dlaczego nie np. :
\(\displaystyle{ \\ \begin{cases} \frac{A-B}{2} = 7 \\ \frac{A+B}{2} = 1 \end{cases} \\}\)
?
\(\displaystyle{ \\ \begin{cases} \frac{A-B}{2} = 7 \\ \frac{A+B}{2} = 1 \end{cases} \\}\)
?
- FollowerOfMaths
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
Równania trygonometryczne
scyth pisze:A czy to coś zmienia?
Wg mnie, to są zupełnie inne układy rownań
- FollowerOfMaths
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy