Witam.
Mam do rozwiązania następujące równanie
\(\displaystyle{ 2 \cdot \cos ^{2} x= \cos x+1}\)
i rozwiązuję je w następujący sposób
\(\displaystyle{ 2 \cdot \cos ^{2} - \cos x - 1=0}\)
dodaję pomocniczy parametr \(\displaystyle{ \cos x=t}\)
otrzymuję \(\displaystyle{ 2 \cdot t ^{2} - t + 1 =0}\)
Obliczam pierwiastki tego równania kwadratowego z użyciem \(\displaystyle{ \Delta}\)
i wychodzi mi \(\displaystyle{ x _{1}=1}\) oraz \(\displaystyle{ x _{2}=- \frac{1}{2}}\)
Po podstawieniu i uwzględnieniu okresowości funkcji \(\displaystyle{ y= \cos x}\) otrzymuję \(\displaystyle{ \cos x=1 \Leftrightarrow x=2 \pi n}\)
oraz \(\displaystyle{ \cos x=- \frac{1}{2} \Leftrightarrow x=2 \pi n+ \frac{2}{3} \pi \vee x=2 \pi n- \frac{2}{3} \pi}\)
Niby wszystko jest ok, ale kiedy sprawdzałem wynik w odpowiedziach to tam było tylko \(\displaystyle{ x= \frac{2 \pi n}{3}}\)
Mógłby ktoś wskazać mi gdzie popełniam błąd w obliczeniach? Bardzo proszę o pomoc.
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 18 paź 2010, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 31 gru 2012, o 13:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- mlody3k
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 1 mar 2012, o 01:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 3city
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 24 razy
Równanie trygonometryczne
Zauważ, że każda z twoich odpowiedzi może zostać zapisana w postaci \(\displaystyle{ \frac{2\pi n}{3}}\).
Na przykład dla \(\displaystyle{ n}\) podzielnych przez \(\displaystyle{ 3}\) czyli \(\displaystyle{ n=3,6,9...}\) otrzymujesz kolejno \(\displaystyle{ \frac{2\pi \cdot 3}{3}=2\pi}\), \(\displaystyle{ \frac{2\pi \cdot 6}{3}=2\pi \cdot 2}\) czyli liczby postaci \(\displaystyle{ 2\pi n}\) (pierwsza odpowiedź).
Analogicznie druga i trzecia postać generują liczby \(\displaystyle{ \frac{2\pi n}{3}}\) dla \(\displaystyle{ n}\) dających kolejno resztę \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2}\) przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 3}\). Biorąc wszystko razem otrzymujesz wynik znajdujący się w odpowiedziach.
Na przykład dla \(\displaystyle{ n}\) podzielnych przez \(\displaystyle{ 3}\) czyli \(\displaystyle{ n=3,6,9...}\) otrzymujesz kolejno \(\displaystyle{ \frac{2\pi \cdot 3}{3}=2\pi}\), \(\displaystyle{ \frac{2\pi \cdot 6}{3}=2\pi \cdot 2}\) czyli liczby postaci \(\displaystyle{ 2\pi n}\) (pierwsza odpowiedź).
Analogicznie druga i trzecia postać generują liczby \(\displaystyle{ \frac{2\pi n}{3}}\) dla \(\displaystyle{ n}\) dających kolejno resztę \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 2}\) przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 3}\). Biorąc wszystko razem otrzymujesz wynik znajdujący się w odpowiedziach.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Równanie trygonometryczne
Taton, rąbnąłeś się tu:
\(\displaystyle{ 2 \cdot t ^{2} - t - 1 =0}\)
bowiem ma być:otrzymuję \(\displaystyle{ 2 \cdot t ^{2} - t + 1 =0}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot t ^{2} - t - 1 =0}\)
Ostatnio zmieniony 31 gru 2012, o 14:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.