Określ dziedzinę: \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{3\arctan (1-2x)-2 \pi }}\) .
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 3\arctan (1-2x)-2\pi \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 3\arctan (1-2x)\ge 2\pi}\)
\(\displaystyle{ \arctan (1-2x) \ge \frac{2\pi}{3}}\) i teraz mam dylemat co dalej zrobić. Proszę o pomoc .
Określ dziedzinę
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Określ dziedzinę
Ostatnio zmieniony 30 gru 2012, o 11:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Określ dziedzinę
\(\displaystyle{ arctgt \ge \frac{2 \pi }{3}}\) a zbiorem wartości arctg jest zbiór \(\displaystyle{ ( -\frac{ \pi }{2} ,\frac{ \pi }{2})}\) i co w takim razie ?