Witam!
Kąty ostre \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) spełniają zależność \(\displaystyle{ \sin \alpha - \cos \beta = 0}\),ile wynosi suma miar kątów \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\)?
Jestem prawie pewien , że suma ta wynosi \(\displaystyle{ 90^\circ}}\), jednak jak zapisać rozwiązanie?
Pozdrawiam
Prosta zależność
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 17 wrz 2011, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Prosta zależność
Ostatnio zmieniony 29 gru 2012, o 23:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \circ. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości: \circ. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Prosta zależność
Korzystamy z faktu, że \(\displaystyle{ \sin \alpha = \cos \left( 90^{\circ}- \alpha \right) , \alpha \in \left( 0,90\right)}\).
Edit: Fakt, małe przeoczenie, a jaka różnica.
Pozdrawiam!
Edit: Fakt, małe przeoczenie, a jaka różnica.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 29 gru 2012, o 23:52 przez wujomaro, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34242
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Prosta zależność
Raczej \(\displaystyle{ \sin \alpha = \cos \left( 90^{\circ}- \alpha\right)}\).wujomaro pisze:Korzystamy z faktu, że \(\displaystyle{ \sin \alpha = \cos 90^{\circ}- \alpha , \alpha \in \left( 0,90\right)}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 17 wrz 2011, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Prosta zależność
ok, to jak już jesteśmy w tym temacie, to jeszcze taki dowód:
Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) są kątami ostrymi oraz \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\) i \(\displaystyle{ \tg \beta = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\), to \(\displaystyle{ \alpha = \beta}\).
Pozdrawiam
Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) są kątami ostrymi oraz \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\) i \(\displaystyle{ \tg \beta = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\), to \(\displaystyle{ \alpha = \beta}\).
Pozdrawiam
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Prosta zależność
Skoro masz wartość jednej funkcji trygonometrycznej danego kąta, to obliczysz i pozostałe, więc zadanie sprowadza się do wyznaczenia \(\displaystyle{ \tg \alpha}\) lub \(\displaystyle{ \sin \beta}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 17 wrz 2011, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz