Przekształcanie wykresów funkcji
- k3fe
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 20 gru 2011, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 14 razy
Przekształcanie wykresów funkcji
Jaka jest różnica pomiędzy tymi funkcjami?
\(\displaystyle{ f(x)=\sin \left(\left| x\right|+\frac{\pi}{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ g(x)=\sin \left| x+\frac{\pi}{3}\right|}\)
Co do funkcji \(\displaystyle{ g}\) to myślę, że najpierw trzeba narysować wykres \(\displaystyle{ \sin \left| x\right|}\), a później przesunąć o podany wektor.
Ale nie rozkminiam funkcji \(\displaystyle{ f}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\sin \left(\left| x\right|+\frac{\pi}{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ g(x)=\sin \left| x+\frac{\pi}{3}\right|}\)
Co do funkcji \(\displaystyle{ g}\) to myślę, że najpierw trzeba narysować wykres \(\displaystyle{ \sin \left| x\right|}\), a później przesunąć o podany wektor.
Ale nie rozkminiam funkcji \(\displaystyle{ f}\)
Ostatnio zmieniony 29 gru 2012, o 23:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Przekształcanie wykresów funkcji
Dobrze.Co do funkcji \(\displaystyle{ g}\) to myślę, że najpierw trzeba narysować wykres \(\displaystyle{ \sin\left| x\right|}\), a później przesunąć o podany wektor.
Co do funkcji \(\displaystyle{ f}\), to najpierw narysuj zwykłego sinusa, potem przesuń o wektor a na końcu zastosuj przekształcenie \(\displaystyle{ f(x)=f_2(|x|)}\) gdzie \(\displaystyle{ f_2(x)=\sin\left( x+ \frac{\pi}{3} \right)}\)
Przekształcenie \(\displaystyle{ f(x)=f_2(|x|)}\) polega na odbiciu lustrzanym względem osi \(\displaystyle{ y}\) tej części wykresu \(\displaystyle{ f_2(x)}\), która jest na prawo od osi \(\displaystyle{ y}\) i wymazaniu tej części wykresu \(\displaystyle{ f_2(x)}\), która jest na lewo od osi \(\displaystyle{ y}\).
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Przekształcanie wykresów funkcji
\(\displaystyle{ f(x):}\) rysujemy \(\displaystyle{ \sin\left| x\right|}\) i przesuwamy w lewo o \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ g(x):}\) rysujemy \(\displaystyle{ \sin\left( x+ \frac{ \pi }{3} \right)}\) i to co jest na lewo od \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{3}}\) odbijamy symetrycznie względem osi \(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ g(x):}\) rysujemy \(\displaystyle{ \sin\left( x+ \frac{ \pi }{3} \right)}\) i to co jest na lewo od \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{3}}\) odbijamy symetrycznie względem osi \(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{3}}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Przekształcanie wykresów funkcji
eeeeee... porównajmy sobie:\(\displaystyle{ f(x)}\): rysujemy \(\displaystyle{ \sin\left| x\right|}\) i przesuwamy w lewo o \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\)
moja wersja:
% ... sin%28x%29
i Twoja:
% ... Bpi%2F3%29
- k3fe
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 20 gru 2011, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 14 razy
Przekształcanie wykresów funkcji
Wtedy wyjdzie \(\displaystyle{ \sin \left| x+\frac{\pi}{3}\right|}\) czyli literka \(\displaystyle{ g}\)kropka+ pisze:\(\displaystyle{ f(x):}\) rysujemy \(\displaystyle{ \sin\left| x\right|}\) i przesuwamy w lewo o \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy