Rozwiąż równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Hajtowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 213 razy
Pomógł: 5 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: Hajtowy »

Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi, wiedząc że:
\(\displaystyle{ \alpha \in (0^0 ; 90^0)}\)

\(\displaystyle{ \frac{ctg \alpha \left( 1 + tg^2 \alpha\right) }{1+ctg^2 \alpha} = tg \alpha}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: ares41 »

Skorzystaj z zależności pomiędzy tangensem a kotangensem tego samego kąta.
Awatar użytkownika
Hajtowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 754
Rejestracja: 12 wrz 2010, o 10:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 213 razy
Pomógł: 5 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: Hajtowy »

ares41, to zadanko nie jest dla mnie ... Ja to miałem rok temu i kompletnie tego nie pamiętam, dlatego prosiłbym o rozwiązanie
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: Glo »

W ten sposób daleko na forum nie zajdziesz. Dał Ci podpowiedź, skorzystaj albo pokaż gdzie nie rozumiesz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{1}{\ctg \alpha}}\)
Podstaw do lewej strony, podnieś do kwadratu, do wspólnego mianownika itd
ODPOWIEDZ