Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu układu równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \cos \alpha =\frac{\sin\frac{7}{1600}-\sin \beta sin23.5}{\cos \beta \cos23.5}
\\
\\\cos \delta =\frac{-\sin\frac{7}{1600}-\sin \beta sin23.5}{\cos \beta \cos23.5}
\\
\\\delta- \alpha =\frac{97}{120} \end{array}}\)
Wszystkie wartości są w stopniach.
Układ równań trygonometrycznych
- Kamil Wyrobek
- Użytkownik
- Posty: 644
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 60 razy
Układ równań trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \cos \delta+\cos \alpha = 2 \cos \frac{\delta+\alpha}{2} \cdot \cos \frac{\delta-\alpha}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 11 sty 2012, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 7 razy
Układ równań trygonometrycznych
Chyba nie zrozumiałem, bo wyszło mi z tego, że:
\(\displaystyle{ \tg \beta =\frac{-\cos( \alpha +\frac{97}{240})\cos\frac{97}{240}}{\tg23.5}}\)
a tego raczej nie rozwiąże. Jak pozbyć się jeszcze jednej niewiadomej z tego?
\(\displaystyle{ \tg \beta =\frac{-\cos( \alpha +\frac{97}{240})\cos\frac{97}{240}}{\tg23.5}}\)
a tego raczej nie rozwiąże. Jak pozbyć się jeszcze jednej niewiadomej z tego?