Jaki to trójkąt (ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 cze 2011, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 5 razy
Jaki to trójkąt (ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny)
Utknąłem z zadaniem ze zbioru zadań Dróbki, 3 i 4 LO:
Niech \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma}\) oznaczają kąty trójkąta. Jaki to trójkąt (ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny), jeśli:
a) \(\displaystyle{ \cos (\alpha)<\cos (\beta + \gamma)}\)
b) \(\displaystyle{ \cos (\gamma)=\cos (\alpha+\beta)}\)
Próbowałem coś główkować z wzorem na sumę argumentów cosinusa, ale nigdzie mnie to nie prowadzi:
\(\displaystyle{ \cos (\alpha)\cos (\beta)=\cos (\alpha)\cos (\beta)-\sin (\alpha)\sin (\beta)}\)
Przykładowo dla b):
\(\displaystyle{ \cos (\alpha)\cos (\beta)=\cos (\gamma) + \sin (\alpha)\sin (\beta)}\)
Jak rozumiem \(\displaystyle{ \alpha,\beta,\gamma}\) odnosi się do dowolnego kąta w trójkącie, a nie do jakiegoś szczególnego: największego, najmniejszego, prostego ... No bo tutaj chyba nie ma żadnej konwencji, a treść niczego nie sugeruje.
Proszę o jakieś wskazówki
Niech \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma}\) oznaczają kąty trójkąta. Jaki to trójkąt (ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny), jeśli:
a) \(\displaystyle{ \cos (\alpha)<\cos (\beta + \gamma)}\)
b) \(\displaystyle{ \cos (\gamma)=\cos (\alpha+\beta)}\)
Próbowałem coś główkować z wzorem na sumę argumentów cosinusa, ale nigdzie mnie to nie prowadzi:
\(\displaystyle{ \cos (\alpha)\cos (\beta)=\cos (\alpha)\cos (\beta)-\sin (\alpha)\sin (\beta)}\)
Przykładowo dla b):
\(\displaystyle{ \cos (\alpha)\cos (\beta)=\cos (\gamma) + \sin (\alpha)\sin (\beta)}\)
Jak rozumiem \(\displaystyle{ \alpha,\beta,\gamma}\) odnosi się do dowolnego kąta w trójkącie, a nie do jakiegoś szczególnego: największego, najmniejszego, prostego ... No bo tutaj chyba nie ma żadnej konwencji, a treść niczego nie sugeruje.
Proszę o jakieś wskazówki
Ostatnio zmieniony 19 gru 2012, o 10:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Jaki to trójkąt (ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny)
Generalnie to postaraj się bardziej pomyśleć, jakie wartości przyjmuje funkcja cosinus dla kątów ostrych, a jakie dla rozwartych.
Drugi podpunkt to możesz rozwiązać nawet układem równań.
Drugi podpunkt to możesz rozwiązać nawet układem równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 cze 2011, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 5 razy
Jaki to trójkąt (ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny)
Co do:
a) \(\displaystyle{ \cos (\alpha)<\cos (\beta + \gamma)}\)
To myślę, że jeśli jeden z kątów byłby prosty, to nierówność musiałaby być spełniona, również wtedy, kiedy podstawiłbym 90 stopni pod n.p. \(\displaystyle{ \beta}\) Wtedy \(\displaystyle{ \cos (\beta + \gamma)}\) musiałoby być ujemne, a \(\displaystyle{ \cos (\alpha)}\) dodatnie. Nierówność nie byłaby więc spełniona i trójkąt ten nie jest prostokątny.
Klucz mówi "rozwartokątny", ale jeśli wstawimy sobie kąt rozwarty za \(\displaystyle{ \beta}\) to dwa pozostałe są ostrokątne (bo tylko jeden kąt może być rozwarty w trójkącie).
Wtedy \(\displaystyle{ \cos (\beta + \gamma)}\) jest ujemne i nie może być większe od dodatniego \(\displaystyle{ \cos (\alpha)}\).
Wychodziłoby więc, że trójkąt jest ostrokątny, czy się gdzieś mylę?
a) \(\displaystyle{ \cos (\alpha)<\cos (\beta + \gamma)}\)
To myślę, że jeśli jeden z kątów byłby prosty, to nierówność musiałaby być spełniona, również wtedy, kiedy podstawiłbym 90 stopni pod n.p. \(\displaystyle{ \beta}\) Wtedy \(\displaystyle{ \cos (\beta + \gamma)}\) musiałoby być ujemne, a \(\displaystyle{ \cos (\alpha)}\) dodatnie. Nierówność nie byłaby więc spełniona i trójkąt ten nie jest prostokątny.
Klucz mówi "rozwartokątny", ale jeśli wstawimy sobie kąt rozwarty za \(\displaystyle{ \beta}\) to dwa pozostałe są ostrokątne (bo tylko jeden kąt może być rozwarty w trójkącie).
Wtedy \(\displaystyle{ \cos (\beta + \gamma)}\) jest ujemne i nie może być większe od dodatniego \(\displaystyle{ \cos (\alpha)}\).
Wychodziłoby więc, że trójkąt jest ostrokątny, czy się gdzieś mylę?
Ostatnio zmieniony 19 gru 2012, o 20:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \cos.
Powód: Poprawa wiadomości: \cos.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Jaki to trójkąt (ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny)
Kąty nie są ostrokątne, tylko ostre jeśli już.Tomek Sierp pisze:ale jeśli wstawimy sobie kąt rozwarty za \(\displaystyle{ \beta}\) to dwa pozostałe są ostrokątne
Dlaczego akurat za \(\displaystyle{ \beta}\) ?
Rozważ przypadek, w którym kąt \(\displaystyle{ \gamma}\) jest rozwarty.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 cze 2011, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 5 razy
Jaki to trójkąt (ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny)
Hmmm, wiem, że brnę w jakiś poboczny wątek, ale ciekawe jest to, że
\(\displaystyle{ \cos(\gamma)=\cos(\alpha+\beta)}\)
które w rozwiązaniu ma "prostokątny", też nie mogłoby być takie jak w kluczu idąc rozumowaniem, że alpha, beta, gamma są którymkolwiek kątem.
Wrzucamy 90 do środka \(\displaystyle{ \cos(\alpha+\beta)}\) i równanie nie może być spełnione.
Coś to podstawianie nie jest takie dowolne albo rozwiązanie wymaga założeń nie wyznaczonych jasno przez treść zadania.
\(\displaystyle{ \cos(\gamma)=\cos(\alpha+\beta)}\)
które w rozwiązaniu ma "prostokątny", też nie mogłoby być takie jak w kluczu idąc rozumowaniem, że alpha, beta, gamma są którymkolwiek kątem.
Wrzucamy 90 do środka \(\displaystyle{ \cos(\alpha+\beta)}\) i równanie nie może być spełnione.
Coś to podstawianie nie jest takie dowolne albo rozwiązanie wymaga założeń nie wyznaczonych jasno przez treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Jaki to trójkąt (ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny)
Hmm...
\(\displaystyle{ \cos (\gamma)=\cos (\alpha+\beta)}\)
W trójkącie mamy przecież
\(\displaystyle{ \alpha+\beta+\gamma = \pi}\)
zatem
\(\displaystyle{ \alpha +\beta=\pi -\gamma}\)
\(\displaystyle{ \cos (\gamma)=\cos (\alpha+\beta)=\cos (\pi-\gamma)}\)
więc
\(\displaystyle{ \cos (\gamma)=\cos (\pi-\gamma)}\)
a z wzorów redukcyjnych wiadomo, że:
\(\displaystyle{ \cos (\pi-x)=-\cos (x)}\)
czyli
\(\displaystyle{ \cos (\gamma)=-\cos (\gamma)}\)
a to zachodzi tylko wtedy, gdy
\(\displaystyle{ \cos (\gamma)=0}\),
czyli gdy
\(\displaystyle{ \gamma = \frac{1}{2} \pi}\)
Zatem trójkąt jest prostokątny...
\(\displaystyle{ \cos (\gamma)=\cos (\alpha+\beta)}\)
W trójkącie mamy przecież
\(\displaystyle{ \alpha+\beta+\gamma = \pi}\)
zatem
\(\displaystyle{ \alpha +\beta=\pi -\gamma}\)
\(\displaystyle{ \cos (\gamma)=\cos (\alpha+\beta)=\cos (\pi-\gamma)}\)
więc
\(\displaystyle{ \cos (\gamma)=\cos (\pi-\gamma)}\)
a z wzorów redukcyjnych wiadomo, że:
\(\displaystyle{ \cos (\pi-x)=-\cos (x)}\)
czyli
\(\displaystyle{ \cos (\gamma)=-\cos (\gamma)}\)
a to zachodzi tylko wtedy, gdy
\(\displaystyle{ \cos (\gamma)=0}\),
czyli gdy
\(\displaystyle{ \gamma = \frac{1}{2} \pi}\)
Zatem trójkąt jest prostokątny...
Ostatnio zmieniony 19 gru 2012, o 20:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Jaki to trójkąt (ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny)
Oczywiście że jest spełnione.Tomek Sierp pisze:Wrzucamy 90 do środka \(\displaystyle{ \cos(\alpha+\beta)}\) i równanie nie może być spełnione.
Zastanów się - skoro cosinusy są sobie równe, to i kąty muszą być sobie równe. Wobec tego kąt \(\displaystyle{ \gamma}\) jest sumą kątów \(\displaystyle{ \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \beta}\). Wszystkie trzy łącznie mają tyle, ile wynosi suma kątów w trójkącie. Teraz już prosto.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 cze 2011, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 5 razy
Jaki to trójkąt (ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny)
Tomek Sierp napisał(a):
Wrzucamy 90 do środka i równanie nie może być spełnione.
No tak, równanie: \(\displaystyle{ \cos(\gamma)=\cos(\alpha+\beta)}\) jest spełnione.cosinus 90 napisał:
Oczywiście że jest spełnione
Problem tylko, że dla \(\displaystyle{ \cos(\gamma)}\) zostaje 90 stopni, a dla \(\displaystyle{ \alpha}\) zero.
To już nie jest trójkąt i równanie nie dotyczy treści zadania, więc nie ma sensu tego rozważać.
Podobna historia jest z \(\displaystyle{ \cos (\alpha)<\cos (\beta + \gamma)}\)
Dziękuję Wam obydwu za pomoc.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Jaki to trójkąt (ostrokątny, prostokątny czy rozwartokątny)
Myślałem, że pisząc "wrzucamy 90 do środka" chodzi Ci o to, że suma tych 2 kątów wynosi 90 stopni, a nie jeden z nich. Nie zrozumieliśmy się.
W tym przypadku nie ma znaczenia, ile dokładnie wynoszą kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \beta}\). Jedynym istotnym faktem jest, że ich suma wynosi 90 stopni.
W tym przypadku nie ma znaczenia, ile dokładnie wynoszą kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \beta}\). Jedynym istotnym faktem jest, że ich suma wynosi 90 stopni.