Wartość arkusa tangensa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
miketyson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 5 sty 2012, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kielce
Podziękował: 27 razy

Wartość arkusa tangensa

Post autor: miketyson »

Mam problem z jednym zadaniem bo nie potrafie odczytać wartości arkusa tangensa dla \(\displaystyle{ -\infty}\). Ile ona wynosi? Dla \(\displaystyle{ \infty}\) jest równa \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\).
Ostatnio zmieniony 17 gru 2012, o 20:54 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Wartość arkusa tangensa

Post autor: Vardamir »

\(\displaystyle{ \lim _{x\to -\infty}\arctan x=-\frac{\pi}{2}}\)
ODPOWIEDZ