Rozwiąż nierówność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tweant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 31 mar 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 30 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: tweant »

Rozwiąż nierówność: \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{ \left( x-4\right)^{2} }>\left| \sin x\right|}\), gdzie \(\displaystyle{ x \in \left( 0,2 \pi \right)}\).

Chciałem to rozwiązać jako normalną nierówność tj. podzielić na przedziały i przerzucić wszystko na lewą stronę. Dostałem:
\(\displaystyle{ -\left( \sin x\right)\left(x-5 \right)\left( x-3\right)\left( x-4\right) ^{2} >0}\)
Wszystko byłoby ok tylko nie wiem jak narysować \(\displaystyle{ \sin x}\), przecież tych punktów jest nieskończenie wiele. Nie mam pomysłu jak to rozwiązać.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: piasek101 »

Najpierw rozwiąż gdy sinus jest nieujemny (zniknie); potem gdy jest ujemny (też zniknie).
ODPOWIEDZ