Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu
\(\displaystyle{ 1+\cos \alpha+\cos \frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos 0+\cos \alpha+\cos \frac{\alpha}{2}= 2\cos \frac{\alpha}{2} \cdot \cos \left(- \frac{\alpha}{2}\right)+ \cos \frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac{\alpha}{2}(2\cos \frac{\alpha}{2}+1)}\)
Natomiast w odpowiedziach mam: \(\displaystyle{ 4\cos \frac{\alpha}{2}\cos \left( \frac{ \pi }{6}+ \frac{\alpha}{4}\right)\cos \left( \frac{ \pi }{6}- \frac{\alpha}{2}\right)}\)
Hm..
-- 16 gru 2012, o 17:24 --
A już wiem, za 1 trzeba podstawić \(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{3}}\)
Suma funkcji trygonometrycznych
- FollowerOfMaths
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 23 sie 2011, o 00:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
Suma funkcji trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, o 17:28 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Suma funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \cos\frac{\alpha}{2}\left(2\cos\frac{\alpha}{2}+1\right)=2\cos\frac{\alpha}{2}\left(\cos\frac{\alpha}{2}+\frac{1}{2}\right)=2\cos\frac{\alpha}{2}\left(\cos\frac{\alpha}{2}+\cos\frac{\pi}{3}\right)=\\\\=4\cos\frac{\alpha}{2}\cos\left(\frac{\alpha}{4}+\frac{\pi}{6}\right)\cos\left(\frac{\alpha}{4}-\frac{\pi}{6}\right)}\)