tangens 135 stopni

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
morfeusz123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 gru 2012, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 2 razy

tangens 135 stopni

Post autor: morfeusz123 »

Piszę ponieważ chciałem obliczyć wartość tangensa 135 stopni.
Ze wzoru tg(90+45) wychodzi mi 1, bo

\(\displaystyle{ \frac{tg90+tg45}{1-tg90 x tg45}}\)

Jak traktować wartość tg 90 skoro nie istnieje? To chyba coś innego niż 0, bo wtedy było by zerem.
Jestem w kropce
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

tangens 135 stopni

Post autor: bartek118 »

Skoro nie istnieje to nie możesz takiego wzoru stosować. Skorzystaj bardziej z okresowości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

tangens 135 stopni

Post autor: anna_ »

Albo z tego, że
\(\displaystyle{ \tg 135^o= \frac{\sin 135^o}{\cos 135^o}}\)
ODPOWIEDZ