Mam problem z narysowaniem funkcji \(\displaystyle{ \left| \sin x\right|+\left| \cos x\right|}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0, \pi \right\rangle}\). Wiem, że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin x+\cos x \ \ x \in \left\langle 0, \frac{ \pi }{2} \right\rangle \\ \sin x-\cos x \ \ x \in \left( \frac{ \pi }{2} , \pi \right\rangle \end{cases}}\)
Z pierwszego udało mi się dojść do postaci:
\(\displaystyle{ \sqrt{2}\cos \left( x- \frac{ \pi }{4} \right)}\)
Wszystko dobrze, tylko nie mam pojęcia jak narysować \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Narysuj funkcję cyklometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 20:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 30 razy
Narysuj funkcję cyklometryczną
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, o 13:10 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.