Rozwiązałam nierówność. Proszę o sprawdzenie.
\(\displaystyle{ 1-(3x-2) ^{2} \ge \frac{x-36}{3}-9(x+1)(x-1) \\
1-9x ^{2} -4 \ge \frac{x-36}{3} -9x ^{2} +9/ \cdot 3\\
3-27x ^{2} -12 \ge x-36-27x ^{2} +27 \\
-27x ^{2}-x+27x ^{2} \ge -3+12-36+27 \\
-x \ge 0/ \cdot (-1) \\
x \le 0}\)
Rozwiązałam nierówność ale czy dobrze
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 gru 2012, o 23:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązałam nierówność ale czy dobrze
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, o 01:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 gru 2012, o 23:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązałam nierówność ale czy dobrze
oj masz rację
\(\displaystyle{ 1-(3x-2) ^{2} \ge \frac{x-36}{3}-9(x+1)(x-1) \\
1-9x ^{2}-12x +4 \ge \frac{x-36}{3} -9x ^{2} +9/ \cdot 3 \\
3-27x ^{2} -36x+12 \ge x-36-27x ^{2} +27 \\
-27x ^{2}-36x-x+27x ^{2} \ge -3-12-36+27 \\
-37x \ge 24/ \cdot (-37) \\
x \le - \frac{24}{37}}\)
Teraz chyba lepiej ale wynik nieciekawy.
\(\displaystyle{ 1-(3x-2) ^{2} \ge \frac{x-36}{3}-9(x+1)(x-1) \\
1-9x ^{2}-12x +4 \ge \frac{x-36}{3} -9x ^{2} +9/ \cdot 3 \\
3-27x ^{2} -36x+12 \ge x-36-27x ^{2} +27 \\
-27x ^{2}-36x-x+27x ^{2} \ge -3-12-36+27 \\
-37x \ge 24/ \cdot (-37) \\
x \le - \frac{24}{37}}\)
Teraz chyba lepiej ale wynik nieciekawy.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, o 01:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.