\(\displaystyle{ \frac{ \sin ^{4} \alpha - \cos ^{4} \alpha + \cos ^{2} \alpha }{2 \left( 1-\cos \alpha \right) } = \cos ^{2} \frac{ \alpha }{2}}\)
prosze o wskazowke, wyszłam od lewej strony i otrzymałam 1/2.
wykaż że zachodzi tożsamość
- malenstwo31
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: w-w
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
wykaż że zachodzi tożsamość
Ostatnio zmieniony 15 gru 2012, o 18:28 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Logarytm to \log , logarytm natualny to \ln , sinus to \sin itd.
Powód: Logarytm to \log , logarytm natualny to \ln , sinus to \sin itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
wykaż że zachodzi tożsamość
Zauważ, że \(\displaystyle{ \sin ^{4} \alpha - \cos ^{4} \alpha= \sin ^{2} \alpha - \cos ^{2} \alpha}\). Następnie zobacz funkcje kąta połówkowego (kosinusa) ... .B3wkowego