1. Rozwiaz nierówność
\(\displaystyle{ 2\cos ^{2}x -1 - \cos x \le 0}\)
Tak, wiem wstawić za \(\displaystyle{ \cos x=t}\) ale co dalej?
2. Rozwiaz równanie
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x + \sqrt{3} - \sqrt{3}\sin ^{2}x = ( \sqrt{3} + 1)\sin x\cos x}\)
Równanie i nierówność trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 396
- Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 3 razy
Równanie i nierówność trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 15 gru 2012, o 12:06 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Równanie i nierówność trygonometryczna
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x + \sqrt{3} - \sqrt{3}\sin ^{2}x = ( \sqrt{3} + 1)\sin x\cos x \\ \\ \sin^2x-\sin x \cos x + \sqrt{3} \cos^2x =\sqrt{3} \sin x \cos x \\ \\ \sin^2x-2\sin x \cos x + \cos^2x + \left( \sqrt{3}-1\right) \cos^2x = \left( \sqrt{3}-1 \right) \sin x \cos x \\ \\ \left( \sin x - \cos x\right)^2=\cos x\left( \sqrt{3}-1\right) \left( \sin x - \cos x\right) \\ \\ \sin x - \cos x = \left( \sqrt{3}-1 \right) \cos x \\ \\ \sin x = \sqrt{3} \cos x \\ \\ \sin^2x=3\cos^2x \\ \\ 1-\cos^2x = 3\cos^2x \\ \\ 4\cos^2x = 1 \\ \\ \cos x = -\frac12 \ \ \ \mbox{lub} \ \ \ \cos x=\frac12 \\ \\ x= \frac{\pi}{3}+2k\pi \ \ \mbox{lub} \ \ x=- \frac{\pi}{3} + 2k\pi \ \ \mbox{lub} \ \ x= \frac{2\pi}{3} + 2k\pi \ \ \mbox{lub} \ \ x=- \frac{2\pi}{3} + 2k\pi}\)
Było jednak podnoszenie do kwadratu przy przejściu z \(\displaystyle{ \sin x = \sqrt{3} \cos x}\) do \(\displaystyle{ \sin^2x=3\cos^2x}\) - więc weryfikujemy wszystkie cztery rozwiązania, podstawiając kolejno: \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{3}, \ x= -\frac{\pi}{3}, \ x= \frac{2\pi}{3} , \ x=- \frac{2\pi}{3}}\) do równania \(\displaystyle{ \sin x = \sqrt{3} \cos x}\) i sprawdzamy czy powstaje prawdziwa równość. Jeśli tak, to dane rozwiązanie jest ok, w przeciwnym przypadku odrzucamy je.
Wg mnie rozwiązanie tego równania wygląda tak:
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{3}+2k\pi \ \ \mbox{lub} \ \ x=- \frac{2\pi}{3} + 2k\pi}\)
Było jednak podnoszenie do kwadratu przy przejściu z \(\displaystyle{ \sin x = \sqrt{3} \cos x}\) do \(\displaystyle{ \sin^2x=3\cos^2x}\) - więc weryfikujemy wszystkie cztery rozwiązania, podstawiając kolejno: \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{3}, \ x= -\frac{\pi}{3}, \ x= \frac{2\pi}{3} , \ x=- \frac{2\pi}{3}}\) do równania \(\displaystyle{ \sin x = \sqrt{3} \cos x}\) i sprawdzamy czy powstaje prawdziwa równość. Jeśli tak, to dane rozwiązanie jest ok, w przeciwnym przypadku odrzucamy je.
Wg mnie rozwiązanie tego równania wygląda tak:
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{3}+2k\pi \ \ \mbox{lub} \ \ x=- \frac{2\pi}{3} + 2k\pi}\)