udowodnij tożsamość
- malenstwo31
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: w-w
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
udowodnij tożsamość
\(\displaystyle{ \frac{1+ \tg ^{2} (45+ \alpha) }{ \tg ^{2}(45+ \alpha )-1 }= \frac{1}{ \sin 2 \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2012, o 09:48 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
udowodnij tożsamość
loitzl9006, czemu nie jest prawdziwa ?
\(\displaystyle{ \cos{2x}=\frac{1-\tan^{2}{x}}{1+\tan^{2}{x}}\\
\cos{\left( \frac{\pi}{2}+2x \right) }=-\sin{2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-\tan^{2}{x}}{1+\tan^{2}{x}}= \frac{ \frac{\cos^{2}{x}-\sin^{2}{x}}{\cos^{2}{x}} }{ \frac{\cos^{2}{x}+\sin^{2}{x}}{\cos^{2}{x}} }
=\frac{\cos^{2}{x}-\sin^{2}{x}}{\cos^{2}{x}+\sin^{2}{x}}=\cos^{2}{x}-\sin^{2}{x}
=\cos{2x}}\)
Ten wzorek z tangensem znany jest tym którzy zetknęli się z całkowaniem
złożenia funkcji wymiernej i funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \cos{2x}=\frac{1-\tan^{2}{x}}{1+\tan^{2}{x}}\\
\cos{\left( \frac{\pi}{2}+2x \right) }=-\sin{2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-\tan^{2}{x}}{1+\tan^{2}{x}}= \frac{ \frac{\cos^{2}{x}-\sin^{2}{x}}{\cos^{2}{x}} }{ \frac{\cos^{2}{x}+\sin^{2}{x}}{\cos^{2}{x}} }
=\frac{\cos^{2}{x}-\sin^{2}{x}}{\cos^{2}{x}+\sin^{2}{x}}=\cos^{2}{x}-\sin^{2}{x}
=\cos{2x}}\)
Ten wzorek z tangensem znany jest tym którzy zetknęli się z całkowaniem
złożenia funkcji wymiernej i funkcji trygonometrycznych
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy