przekształcenie funkcji sinusa
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 7 lut 2011, o 20:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
przekształcenie funkcji sinusa
witam, mam za zadanie narysować funkcję \(\displaystyle{ y=\sin \pi x}\) Jak ma ona wyglądać, proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2012, o 19:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
przekształcenie funkcji sinusa
Wskazówka:
Funkcja \(\displaystyle{ \sin x}\) ma okres \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{1}}\)
Funkcja \(\displaystyle{ \sin \pi x}\) ma okres \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{\pi}}\)
Funkcja \(\displaystyle{ \sin x}\) ma okres \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{1}}\)
Funkcja \(\displaystyle{ \sin \pi x}\) ma okres \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{\pi}}\)