Wyznaczyć dziedzinę funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cze-wa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczyć dziedzinę funkcji
Witam. Może ktoś sprawdzić mi zadanie? Polecenie jak w opisie
1.\(\displaystyle{ y=\ln \left( 3x ^{2}-4x+1 \right)+7 ^{\sin \left( x+2\right) }}\)
warunki:
\(\displaystyle{ 3x ^{2}-4x+1>0 \\
\Delta=4 \\
x _{2} = \frac{1}{3} \vee x _{2}=1 \\
x \in \left( - \infty ,\frac{1}{3} \right) \cup \left( 1,+ \infty \right)}\)
i mam pytanie czy tutaj trzeba zakładać coś z sinusem? Dziedziną sinusa są wszystkie liczby R więc dziedziną jest rozwiązanie tej nierówności?
1.\(\displaystyle{ y=\ln \left( 3x ^{2}-4x+1 \right)+7 ^{\sin \left( x+2\right) }}\)
warunki:
\(\displaystyle{ 3x ^{2}-4x+1>0 \\
\Delta=4 \\
x _{2} = \frac{1}{3} \vee x _{2}=1 \\
x \in \left( - \infty ,\frac{1}{3} \right) \cup \left( 1,+ \infty \right)}\)
i mam pytanie czy tutaj trzeba zakładać coś z sinusem? Dziedziną sinusa są wszystkie liczby R więc dziedziną jest rozwiązanie tej nierówności?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2012, o 13:23 przez pyzol, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cze-wa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczyć dziedzinę funkcji
o sorki, już poprawiłem. Chodzi o logarytm naturalny-- 13 gru 2012, o 12:30 --bo liczba logarytmowana musi być dodatnia?
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Wyznaczyć dziedzinę funkcji
Zgadza się.Adrian1216 pisze: i mam pytanie czy tutaj trzeba zakładać coś z sinusem? Dziedziną sinusa są wszystkie liczby R więc dziedziną jest rozwiązanie tej nierówności?
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cze-wa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczyć dziedzinę funkcji
a gdyby w potędze było \(\displaystyle{ \tg (x-2)}\) to czy trzeba założyć że:
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2} \le \tg (x-2) \le \frac{ \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2} \le \tg (x-2) \le \frac{ \pi }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 13 gru 2012, o 13:24 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Wyznaczyć dziedzinę funkcji
Gdyby w potędze było \(\displaystyle{ \tan (x-2)}\) to trzeba założyć
\(\displaystyle{ x-2 \neq \frac{k\pi}{2} \ \ \mbox{dla} \ \ k \in \ZZ}\)
czyli
\(\displaystyle{ x \neq \frac{k\pi}{2}-2 \ \ \mbox{dla} \ \ k \in \ZZ}\)
\(\displaystyle{ x-2 \neq \frac{k\pi}{2} \ \ \mbox{dla} \ \ k \in \ZZ}\)
czyli
\(\displaystyle{ x \neq \frac{k\pi}{2}-2 \ \ \mbox{dla} \ \ k \in \ZZ}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cze-wa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczyć dziedzinę funkcji
Aha. Domyślam się ze chodzi tu o to że funkcja tg nie osiąga wartości \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) okresowo.
A czy takie zadanie robię dobrze? polecenie to samo
\(\displaystyle{ f(x)=e ^{-x}\arccos x+ \frac{1}{x}}\)
warunki:
\(\displaystyle{ 1 ^{0} e ^{-x} \Rightarrow \ x \in R \\
2 ^{0} z \ \text{arcusa} \Rightarrow \ -1 \ge x \ge 1\\
3 ^{0} z \frac{1}{x} \Rightarrow \ x \neq 0}\)
czyli dziedzina \(\displaystyle{ x \in <-1;1> \setminus \left\{ 0\right\}}\)
?
A czy takie zadanie robię dobrze? polecenie to samo
\(\displaystyle{ f(x)=e ^{-x}\arccos x+ \frac{1}{x}}\)
warunki:
\(\displaystyle{ 1 ^{0} e ^{-x} \Rightarrow \ x \in R \\
2 ^{0} z \ \text{arcusa} \Rightarrow \ -1 \ge x \ge 1\\
3 ^{0} z \frac{1}{x} \Rightarrow \ x \neq 0}\)
czyli dziedzina \(\displaystyle{ x \in <-1;1> \setminus \left\{ 0\right\}}\)
?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2012, o 13:26 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cze-wa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz