Witam,
mam taki maly problem z wyliczniem kata dla sinusa \(\displaystyle{ \frac{-\sqrt{3}}{2}}\)
rozrysowujac sobie to na ukladzie wspolrzednych, wychodzi mi ze od \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{2}}\) musze odjac \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) czyli 30 stopni, czego wynikiem jest \(\displaystyle{ \frac{7\pi}{6}}\) ale odpowiedz twierdzi ze to jest \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{3}}\) czy moglby mi ktos pomoc jak to wyliczyc prawidlowo??
Pozdrawiam, i dziekuje za pomoc.
Wartosc kata sinusa dla ujemnej wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Wartosc kata sinusa dla ujemnej wartości
chodzi o to, że \(\displaystyle{ \sin x = -\frac{\sqrt{3}}{2}}\) ?
Wskazówka, a wlasciwie odpowiedz. \(\displaystyle{ -\sin x = \sin (-x)}\)
Wskazówka, a wlasciwie odpowiedz. \(\displaystyle{ -\sin x = \sin (-x)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 12 gru 2012, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 45 razy
Wartosc kata sinusa dla ujemnej wartości
Moze przytocze caly kontekst.
Mam do wyliczenia postac trygonometryczna liczby zespolonej, i mam : \(\displaystyle{ \cos x = \frac{1}{2}}\), a \(\displaystyle{ \sin x = \frac{-\sqrt{3}}{2}}\) , i musze teraz znalezc wspolny kat dla tych dwoch wartosci, zeby pasowal i do sinusa i do cosinusa.
wykorzystujac to co napisales, czyli dodajac do \(\displaystyle{ \frac{-\pi}{3}}\) okres 2 PI, wychodzi 5Pi/3 tak wiec zgadza sie dzieki!
Mam do wyliczenia postac trygonometryczna liczby zespolonej, i mam : \(\displaystyle{ \cos x = \frac{1}{2}}\), a \(\displaystyle{ \sin x = \frac{-\sqrt{3}}{2}}\) , i musze teraz znalezc wspolny kat dla tych dwoch wartosci, zeby pasowal i do sinusa i do cosinusa.
wykorzystujac to co napisales, czyli dodajac do \(\displaystyle{ \frac{-\pi}{3}}\) okres 2 PI, wychodzi 5Pi/3 tak wiec zgadza sie dzieki!
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Wartosc kata sinusa dla ujemnej wartości
Warto zapamiętać:
PozdrawiamW pierwszej wszystkie są dodatnie, w drugiej tylko sinus, w trzeciej tangens i cotangens, a w czwartej cosinus.