rozwiązywanie graficzne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

rozwiązywanie graficzne

Post autor: tukanik »

Witam
Mamy takie równanie:
\(\displaystyle{ \sin 2x = \cos x + |\cos x|}\)
Rozwiązałem je algebraicznie, więc mam postać z której mogę wyznaczyć równania. Ale jak to narysować?
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

rozwiązywanie graficzne

Post autor: 777Lolek »

rysujesz dwie funkcje:

1) \(\displaystyle{ f(x) = \sin 2x}\)

2) \(\displaystyle{ g(x) = \begin{cases} 0 \ \hbox{ dla } \ \cos x < 0\\ 2\cos x \ \hbox{ dla } \ \cos x\ge 0 \end{cases}}\)
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

rozwiązywanie graficzne

Post autor: tukanik »

skąd się wziął ten wzór g(x)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rozwiązywanie graficzne

Post autor: piasek101 »

Rozpisana prawa strona twojego równania (przedziałami).
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

rozwiązywanie graficzne

Post autor: tukanik »

faktycznie, ja niepotrzebnie zamieniałem sobie ten sin2x.
Ale teraz, jak narysować sin2x i 2cosx?
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

rozwiązywanie graficzne

Post autor: 777Lolek »

\(\displaystyle{ \sin 2x}\) ma okres dwukrotnie krótszy w stosunku do \(\displaystyle{ \sin x}\) . \(\displaystyle{ 2\cos x}\) dla każdego argumentu przyjmuje wartość dwukrotnie większą niż \(\displaystyle{ \cos x}\) , \(\displaystyle{ ZW = \langle -2; 2\rangle}\)
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

rozwiązywanie graficzne

Post autor: tukanik »

no dobra, ale skąd to wiedzieć?
Mam znać na pamięć
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rozwiązywanie graficzne

Post autor: piasek101 »

Poczytać o przekształceniach funkcji trygonometrycznych - jest do załapania.
ODPOWIEDZ