rozwiązazywanie równania- co jest źle?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

rozwiązazywanie równania- co jest źle?

Post autor: tukanik »

Witam,
Mamy równianie:
\(\displaystyle{ \frac{1-\cos 8x}{1+\tg x}=0}\)
Wiadomo, z mianownika wyznaczam sobie dziedzinę, a dalej mnie już nie interesuje.
I dalej przenoszę \(\displaystyle{ \cos 8x = 1}\)
No więc z wykresu wynika, że
\(\displaystyle{ 8x = 2k\pi}\)

\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}k}\)
A to nie daje poprawnej odpowiedzi mimo, że wydaje mi się, że nie robię błędu
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 11 gru 2012, o 19:45 przez tukanik, łącznie zmieniany 1 raz.
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

rozwiązazywanie równania- co jest źle?

Post autor: 777Lolek »

tukanik pisze:\(\displaystyle{ \frac{1-\cos 8x}{1+\tg x}}\)
Nie widzę żadnego równania.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

rozwiązazywanie równania- co jest źle?

Post autor: tukanik »

eh, przepraszam. Oczywiście jest to przyrównane do zera
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

rozwiązazywanie równania- co jest źle?

Post autor: 777Lolek »

no a jaka jest dziedzina?
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

rozwiązazywanie równania- co jest źle?

Post autor: tukanik »

dzięki -- 12 gru 2012, o 23:28 --próbowałem respektować tą dziedzinę, rysowałem po 100 razy oś i na niej zaznaczałem- i tak nie wyszło . Możecie mi pomóc?
ODPOWIEDZ