Nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
rupietek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 1 mar 2012, o 08:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 4 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: rupietek »

Witam. Mamy nierówność trygonometryczną: \(\displaystyle{ \sin(x) \le x \le \tg(x)}\) dla \(\displaystyle{ x \in <0;\frac{\pi}{2})}\)

Czy byłby ktoś tak miły i udowodnił dlaczego \(\displaystyle{ x \le \tg(x)}\)?

Trzeba tu 'chyba' skorzystać z koła trygonometrycznego, ale ja nie mogę jakoś wpaść na to. Oczywiście mogę to przyjąć 'na wiarę' ale tu nie o to chodzi :)

Z góry dzię ku ję.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2012, o 20:43 przez rupietek, łącznie zmieniany 1 raz.
czekoladowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 41 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: czekoladowy »



Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ