Pytanie dot. funckji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pavvelrm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 9 gru 2011, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 17 razy

Pytanie dot. funckji

Post autor: Pavvelrm »

Siema, mam problem, gdy mam równanie \(\displaystyle{ f(x)=2-\left| 3sinx\right|}\) to mam to przesunąć o 2 w górę czy w dół?
szw1710

Pytanie dot. funckji

Post autor: szw1710 »

Wykres funkcji \(\displaystyle{ g(x)=2-f(x)}\) uzyskujemy z linii \(\displaystyle{ y=-f(x)}\) przesuwając ją o dwa "w górę".
Pavvelrm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 9 gru 2011, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 17 razy

Pytanie dot. funckji

Post autor: Pavvelrm »

Ok dziękuje, bo umiem, gdy jest \(\displaystyle{ g(x)=f(x)+2}\) no bo to logiczne
szw1710

Pytanie dot. funckji

Post autor: szw1710 »

A masz \(\displaystyle{ -f(x)+2}\). Bierzesz \(\displaystyle{ h(x)=-f(x)}\) i masz Twoją sytuację: \(\displaystyle{ h(x)+2}\). Też bardzo logiczne.
Pavvelrm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 9 gru 2011, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 17 razy

Pytanie dot. funckji

Post autor: Pavvelrm »

A mam jeszcze jedno pytanie przy wykresie \(\displaystyle{ f(x)=sin\left| x\right|}\) odbijam względem osi \(\displaystyle{ OY}\), ale z lewej na prawą czy z prawej na lewą? Wydaję mi się, że z lewą stronę odbijam tak?
szw1710

Pytanie dot. funckji

Post autor: szw1710 »

Z prawej na lewą. Zobacz: jeśli \(\displaystyle{ x\ge 0}\), to mamy \(\displaystyle{ |x|=x}\) więc wykres zostawiamy. Jeśli \(\displaystyle{ x<0}\), to \(\displaystyle{ |x|=-x>0}\), więc idziemy na prawo po wartość \(\displaystyle{ f(-x)}\) i ją odbijamy symetrycznie względem osi \(\displaystyle{ y}\).
Pavvelrm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 9 gru 2011, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 17 razy

Pytanie dot. funckji

Post autor: Pavvelrm »

No tak, ale względem osi \(\displaystyle{ X}\) to odbijamy dolną cześć (minusy) na górę.
szw1710

Pytanie dot. funckji

Post autor: szw1710 »

Nie - mówisz o wykresie \(\displaystyle{ f(|x|)}\). Gdybyś miał \(\displaystyle{ |f(x)|}\), odbijałbyś względem osi \(\displaystyle{ x}\).
ODPOWIEDZ