Obliczanie funkcji trygonometrycznych z tangensa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Grzechu941
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 gru 2012, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Obliczanie funkcji trygonometrycznych z tangensa

Post autor: Grzechu941 »

Hej!
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu,
wiemy, że \(\displaystyle{ \tg x= -2}\)
oraz, ze \(\displaystyle{ 360>x>270}\). Trzeba obliczyć \(\displaystyle{ \sin , \cos , ctg}\).


Na logikę \(\displaystyle{ \ctg = \frac{\tg }{2}}\), czyli \(\displaystyle{ \ctg x = -\frac{1}{2}}\)

A \(\displaystyle{ \sin x = -2 \cos x}\)

Z jedynki trygonometrycznej obliczyłem, że \(\displaystyle{ \cos x= \frac{\sqrt{5}}{ 5}}\)
wtedy \(\displaystyle{ \sin x = -\frac{2 \sqrt{5}}{5}}\)

Czy to zadanie rozwiązane jest prawidłowo?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 9 gru 2012, o 23:55 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Obliczanie funkcji trygonometrycznych z tangensa

Post autor: chris_f »

Po pierwsze zapis!!! Na forum używamy LaTeX-a.

Po drugie Twoje rozwiązanie jest bez sensu.
ODPOWIEDZ