funkcja okresowa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

funkcja okresowa

Post autor: profesorq »

Wykaż że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=sinx+sin(\sqrt{2}x)}\) nie jest funkcją okresową na R tzn. :
T>0 takie, że f(x+T)=f(x) dla rzeczywistych x.
Asiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 8 lis 2006, o 19:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wziąść pieniądze...?

funkcja okresowa

Post autor: Asiq »

Mam problem z tym samym rodzajem zadania. Pomóc chieć ale nie móc
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

funkcja okresowa

Post autor: mol_ksiazkowy »

wsk gdyby była okresowa o okresie T, to
f(0)=f(nT) dla n=1,2,...., u nas f(0)=0
itd
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

funkcja okresowa

Post autor: bolo »

Tak na marginesie powiem tylko, że \(\displaystyle{ f(x)=\sin{x}+\sin{\left(\sqrt{2}x\right)}}\) jest funkcją jednostajnie prawie okresową według Haralda Bohra. Gdyby miała to być funkcja okresowa, to okresy musiałyby być współmierne.
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

funkcja okresowa

Post autor: profesorq »

dzięki za wskazówki,
a tak odnośnie tego zadania to jak powinno być??
ODPOWIEDZ