Nierówność- rozwiąż

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

Nierówność- rozwiąż

Post autor: profesorq »

Rozwiąż nierównośc \(\displaystyle{ tg\frac{x}{2}>\frac{sinx-2cosx}{sinx+2cosx}}\) dla \(\displaystyle{ x\in (0;\pi)}\)

[ Dodano: 20 Marzec 2007, 19:55 ]
zał.: \(\displaystyle{ x\in (0;\pi)}\)

\(\displaystyle{ \frac{1-cosx}{sinx} > \frac{sinx-2cosx}{sinx+2cosx}}\)
mam cos takiego i co dalej


Możemy pomnożyć przez \(\displaystyle{ sinx}\), gdyż w przedziale \(\displaystyle{ (0;\pi)}\) f-cja \(\displaystyle{ f(x)=sinx}\) przyjmuje wartości dodatnie.

\(\displaystyle{ 1-cosx> \frac{sin^{2}x-2cosxsinx}{sinx+2cosx}}\)

\(\displaystyle{ \frac{sin^{2}x-2cosxsinx+cosxsinx+2cos^{2}x}{sinx+cosx}}\)
gig27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 4 mar 2007, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WARSAW
Podziękował: 13 razy

Nierówność- rozwiąż

Post autor: gig27 »

hmmmm Profesorq taki dobry jesteś i nie radzisz temu...
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

Nierówność- rozwiąż

Post autor: profesorq »

No nie wiem jak dalej to rozpisac :/
ODPOWIEDZ