Wykazywanie prawdziwości równości
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
- Podziękował: 94 razy
Wykazywanie prawdziwości równości
Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ \alpha}\) należy od 180 stopni do 270 stopni, to:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1+\sin \alpha }{1-\sin \alpha } }- \sqrt{ \frac{1-\sin \alpha }{1+\sin \alpha } }=-2\tg \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1+\sin \alpha }{1-\sin \alpha } }- \sqrt{ \frac{1-\sin \alpha }{1+\sin \alpha } }=-2\tg \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 8 gru 2012, o 14:33 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wykazywanie prawdziwości równości
Sprowadź lewą stronę do wspólnego mianownika. Przyda się wzór skróconego mnożenia. Zastanów się później jaki jest sinus i cosinus w III ćwiartce.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wykazywanie prawdziwości równości
To nieprawda. Może miało być bez tego minusa przy tangensie ?\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1+\sin \alpha }{1-\sin \alpha } }- \sqrt{ \frac{1-\sin \alpha }{1+\sin \alpha } }=-2\tg \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
- Podziękował: 94 razy
Wykazywanie prawdziwości równości
Jak robiłem to pierwszy raz to zacząłem od określenia w wartości w III ćwiartce, ale nic mi to sensownego nie dało. Spróbowałem sprowadzić do wspólnego mianownika, ale również nic mi nie wychodzi, czy wspólnym mianownikiem jest \(\displaystyle{ 1-\sin\alpha}\) ?mmoonniiaa pisze:Sprowadź lewą stronę do wspólnego mianownika.
Mimo to dziękuję za wskazówkę ; )
-- 8 gru 2012, o 14:41 --
Nie, tam jest minus przy tangensie, nie wykluczam, że może jest to błąd w zbiorze, bo pochodzi z NPP, może nie są te książki jeszcze dobrze sprawdzone...To nieprawda. Może miało być bez tego minusa przy tangensie ?
Ostatnio zmieniony 8 gru 2012, o 14:58 przez Transpluton, łącznie zmieniany 1 raz.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wykazywanie prawdziwości równości
loitzl9006, to jest prawda dla III ćwiartki.
Transpluton, wspólnym mianownikiem będzie \(\displaystyle{ \sqrt{\left( 1-\sin \alpha \right) \left( 1+\sin \alpha \right) }}\)
Transpluton, wspólnym mianownikiem będzie \(\displaystyle{ \sqrt{\left( 1-\sin \alpha \right) \left( 1+\sin \alpha \right) }}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wykazywanie prawdziwości równości
Oczywiście masz rację Źle spojrzałem.loitzl9006, to jest prawda dla III ćwiartki.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
- Podziękował: 94 razy
Wykazywanie prawdziwości równości
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{1+\sin \alpha } }{ \sqrt{ \cos ^{2} \alpha} }-\frac{ \sqrt{1-\sin \alpha } }{ \sqrt{ \cos ^{2} \alpha} }}\)
Mam coś takiego, pewnie gdzieś się pomyliłem
Mam coś takiego, pewnie gdzieś się pomyliłem
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wykazywanie prawdziwości równości
W licznikach nic się nie zmieniło, to niedobrze.
\(\displaystyle{ L=\sqrt{ \frac{\left( 1+\sin \alpha\right)^2 }{\left( 1-\sin \alpha\right) \left( 1+\sin \alpha\right) } }- \sqrt{ \frac{\left( 1-\sin \alpha\right)^2 }{\left( 1+\sin \alpha\right) \left( 1-\sin \alpha\right) } }=...}\)
\(\displaystyle{ L=\sqrt{ \frac{\left( 1+\sin \alpha\right)^2 }{\left( 1-\sin \alpha\right) \left( 1+\sin \alpha\right) } }- \sqrt{ \frac{\left( 1-\sin \alpha\right)^2 }{\left( 1+\sin \alpha\right) \left( 1-\sin \alpha\right) } }=...}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wykazywanie prawdziwości równości
i nie zapomnij że dla III ćwiartki (cosinus ujemny) \(\displaystyle{ \sqrt{\cos^2 \alpha } =-\cos \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
- Podziękował: 94 razy
Wykazywanie prawdziwości równości
No nic, dziękuję za pomoc i Tobie loitzl9006 i Tobie mmoonniiaa
Nie widzę, żadnych dalszych kroków, może w klasie ktoś ten przykład zrobi, a jak nie to się może dowiem na lekcji - nie będę pół dnia się męczył z jednym przykładem ;D
Dzięki za wskazówki, może się później uda xD
...a chociaż - moment ; )
Póki co zostawiam to co mam..
Nie widzę, żadnych dalszych kroków, może w klasie ktoś ten przykład zrobi, a jak nie to się może dowiem na lekcji - nie będę pół dnia się męczył z jednym przykładem ;D
Dzięki za wskazówki, może się później uda xD
...a chociaż - moment ; )
Póki co zostawiam to co mam..
Ostatnio zmieniony 8 gru 2012, o 16:13 przez Transpluton, łącznie zmieniany 4 razy.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wykazywanie prawdziwości równości
Jesteś blisko rozwiązania.
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{\left( 1+\sin \alpha\right)^2 } }{ \sqrt{\cos^2 \alpha} }-\frac{ \sqrt{\left( 1-\sin \alpha\right)^2 } }{ \sqrt{\cos^2 \alpha} }}\)
Wiesz, co dalej?
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{\left( 1+\sin \alpha\right)^2 } }{ \sqrt{\cos^2 \alpha} }-\frac{ \sqrt{\left( 1-\sin \alpha\right)^2 } }{ \sqrt{\cos^2 \alpha} }}\)
Wiesz, co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
- Podziękował: 94 razy
Wykazywanie prawdziwości równości
Tak o ile nie mam braków z wartości bezwzględnej bo z licznikiem mam zaćmienie :mmoonniiaa pisze:Jesteś blisko rozwiązania.
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{\left( 1+\sin \alpha\right)^2 } }{ \sqrt{\cos^2 \alpha} }-\frac{ \sqrt{\left( 1-\sin \alpha\right)^2 } }{ \sqrt{\cos^2 \alpha} }}\)
Wiesz, co dalej?
\(\displaystyle{ \sqrt{\cos^{2} \alpha }=-\cos \alpha}\), bo \(\displaystyle{ \left|\cos \alpha \right|=-\cos \alpha}\) , z uwagi na III ćwiartkę, chyba
Ale licznika nie widzę jak zrobić
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wykazywanie prawdziwości równości
Mianownik zgadza się.
Licznikiem zajmujesz się w ten sposób:
\(\displaystyle{ \sqrt{\left( 1+\sin \alpha\right)^2 }=\left| 1+\sin \alpha\right| =1+\sin \alpha}\)
A to dlatego, że w III ćwiartce sinus jest ujemny, ale na pewno nie będzie mniejszy niż \(\displaystyle{ -1}\), czyli \(\displaystyle{ \sin \alpha \in \left\langle -1;0\right\rangle}\) stąd: \(\displaystyle{ 1+\sin \alpha \in \left\langle 0;1\right\rangle}\). Skoro tak, opuszczamy znak wartości bezwzględnej bez zmiany znaku, zgodnie z definicją:
\(\displaystyle{ \left| a\right| =a \text{ dla } a \ge 0}\)
Zastanów się, co stanie z licznikiem w drugim ułamku. Będzie tylko troszkę inaczej.
Licznikiem zajmujesz się w ten sposób:
\(\displaystyle{ \sqrt{\left( 1+\sin \alpha\right)^2 }=\left| 1+\sin \alpha\right| =1+\sin \alpha}\)
A to dlatego, że w III ćwiartce sinus jest ujemny, ale na pewno nie będzie mniejszy niż \(\displaystyle{ -1}\), czyli \(\displaystyle{ \sin \alpha \in \left\langle -1;0\right\rangle}\) stąd: \(\displaystyle{ 1+\sin \alpha \in \left\langle 0;1\right\rangle}\). Skoro tak, opuszczamy znak wartości bezwzględnej bez zmiany znaku, zgodnie z definicją:
\(\displaystyle{ \left| a\right| =a \text{ dla } a \ge 0}\)
Zastanów się, co stanie z licznikiem w drugim ułamku. Będzie tylko troszkę inaczej.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 14:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zależna od przestrzeni metrycznej...
- Podziękował: 94 razy
Wykazywanie prawdziwości równości
Mam ;DZastanów się, co stanie z licznikiem w drugim ułamku. Będzie tylko troszkę inaczej.
Dziękuję za całą pomoc, po prostu skleroza objęła wartość bezwzględną i nie widziałem niektórych zależności - udało się ; )