Jak narysować tą funkcję?
\(\displaystyle{ f(x) = (sinx + cosx ) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = 2sinxcosx +1}\)
/ na marginesie - jak obliczyć \(\displaystyle{ f( \frac{7}{8} \pi )}\) dla funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \sin2x}\) ?
Wiem, że muszę wstawić tą wartość za \(\displaystyle{ x}\)
narysuj funkcję
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
narysuj funkcję
\(\displaystyle{ \sin \left( x\right) \rightarrow \sin \left( 2x\right) \rightarrow \sin \left( 2x\right) +1}\)
\(\displaystyle{ \sin (2x)}\) jest \(\displaystyle{ 2}\) razy "szybsza" od zwykłego sinusa.
Co do obliczenia wartości - trzeba zastosować wzór redukcyjny.
\(\displaystyle{ \sin (2x)}\) jest \(\displaystyle{ 2}\) razy "szybsza" od zwykłego sinusa.
Co do obliczenia wartości - trzeba zastosować wzór redukcyjny.