Nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Wektorek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 gru 2012, o 23:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Nierówność trygonometryczna

Post autor: Wektorek123 »

Jak udowodnić, że : \(\displaystyle{ \sin(\alpha+\beta+\gamma)+\sin\alpha\cdot\sin\beta\cdot\sin\gamma\ge0}\) dla \(\displaystyle{ 0<\alpha,\beta,\gamma<\frac{\pi}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 5 gru 2012, o 00:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: mostostalek »

\(\displaystyle{ \sin{(\alpha +\beta + \gamma)}=\sin{(\alpha+\beta)}\cos{(\gamma})+\sin{(\gamma)}\cos{(\alpha+\beta)}=\sin{\alpha}\cos{\beta}\cos{\gamma}+\cos{\alpha}\sin{\beta}\cos{\gamma}+\cos{\alpha}\cos{\beta}\sin{\gamma}-\sin{\alpha}\sin{\beta}\sin{\gamma}}\)

Zredukuj wyraz z sinusami.. zauważ, że każdy wyraz iloczynu jest nieujemny.. suma wyrazów nieujemnych daje wyraz nieujemny.
ODPOWIEDZ