Witam, proszę o pomoc w wyznaczeniu wartości wyrażenia:
\(\displaystyle{ \arcsin \left( \sin \frac {7\pi}{3} \right)}\)
Wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 gru 2012, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 23 razy
Wartość wyrażenia
A w takim przypadku?
\(\displaystyle{ \arcsin \left( \cos \frac {\pi}{9} \right)}\)
\(\displaystyle{ \arcsin \left( \cos \frac {\pi}{9} \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 gru 2012, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 23 razy
Wartość wyrażenia
A czy ten przykład rozwiązuje dobrze?
\(\displaystyle{ \arccos \left( \frac {2x+13}{x+3} \right) -\arccos \left( \frac {x-1}{x-3} \right) >0}\)
\(\displaystyle{ \arccos \left( \frac {2x+13}{x+3} \right) = \alpha}\)
\(\displaystyle{ \arccos \left( \frac {x-1}{x-3} \right) = \beta}\)
\(\displaystyle{ \alpha - \beta >0}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha =\frac {2x+13}{x+3}}\)
\(\displaystyle{ \cos \beta =\frac {x-1}{x-3}}\)
\(\displaystyle{ \alpha > \beta}\)
\(\displaystyle{ \frac {2x+13}{x+3} > \frac {x-1}{x-3}}\)
...
\(\displaystyle{ \arccos \left( \frac {2x+13}{x+3} \right) -\arccos \left( \frac {x-1}{x-3} \right) >0}\)
\(\displaystyle{ \arccos \left( \frac {2x+13}{x+3} \right) = \alpha}\)
\(\displaystyle{ \arccos \left( \frac {x-1}{x-3} \right) = \beta}\)
\(\displaystyle{ \alpha - \beta >0}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha =\frac {2x+13}{x+3}}\)
\(\displaystyle{ \cos \beta =\frac {x-1}{x-3}}\)
\(\displaystyle{ \alpha > \beta}\)
\(\displaystyle{ \frac {2x+13}{x+3} > \frac {x-1}{x-3}}\)
...