\(\displaystyle{ \cos x= (1- \sin^{2} \frac{x}{2})}\)
moglby mi ktoś wyjaśnić skąd to się bierze? tylko proszę dokładnie..
cosinus x
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
cosinus x
\(\displaystyle{ \blue \cos x= (1- \sin^{2} \frac{x}{2})}\)
to nie jest tożsamość, więc nie ma czego udowadniać
można to rozwiązać jako równanie
\(\displaystyle{ 1- \sin^{2} \frac{x}{2}=\cos^2\frac x2=\frac{1+\cos x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos x=\frac{1+\cos x}{2}\ \ \ \to\ \ \ \cos x=1\ \ \to\ \ \red x=2k\pi}\)
to nie jest tożsamość, więc nie ma czego udowadniać
można to rozwiązać jako równanie
\(\displaystyle{ 1- \sin^{2} \frac{x}{2}=\cos^2\frac x2=\frac{1+\cos x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos x=\frac{1+\cos x}{2}\ \ \ \to\ \ \ \cos x=1\ \ \to\ \ \red x=2k\pi}\)