Witam
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych przykładów. Od czego mam zacząć?
Z góry dziękuję za pomoc
\(\displaystyle{ \cos 5x=\sin 3x+\cos x}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{4} x +\cos ^{4} x += \frac{7}{8}}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ \sin x}\), jeżeli \(\displaystyle{ \tg \frac{x}{2} =9}\)
równości trygonometryczne. Oblicz sinus
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 13 sty 2010, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
równości trygonometryczne. Oblicz sinus
Ostatnio zmieniony 2 gru 2012, o 20:08 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
równości trygonometryczne. Oblicz sinus
Adasco pisze: Obliczyć \(\displaystyle{ \sin x}\), jeżeli \(\displaystyle{ \tg \frac{x}{2} =9}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1-\cos x}{\sin x} =9 \\ \sin^2 x+\cos^2x=1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
równości trygonometryczne. Oblicz sinx
\(\displaystyle{ sin^{4} x +cos^{4} x += \frac{7}{8} \Leftrightarrow (\sin^2 x + \cos^2 x)^2 - 2\sin^2 x\cos^2 x = \frac{7}{8} \Leftrightarrow \sin^2 x\cos^2 x = \frac{1}{16} \Rightarrow |\sin 2x| = \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 13 sty 2010, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
równości trygonometryczne. Oblicz sinx
\(\displaystyle{ sinx \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 1- \sqrt{1- sin^{2} x}=9sinx}\)
tak ma być?
ale wychodzi mi, coś źle, wynik powinien być \(\displaystyle{ sinx= \frac{9}{41}}\)...
\(\displaystyle{ 1- \sqrt{1- sin^{2} x}=9sinx}\)
tak ma być?
ale wychodzi mi, coś źle, wynik powinien być \(\displaystyle{ sinx= \frac{9}{41}}\)...
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
równości trygonometryczne. Oblicz sinus
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1-\cos x}{\sin x} =9 \\ \sin^2 x+\cos^2x=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-\cos x}{\sin x} =9 \Rightarrow 1-\cos x=9 \sin x \Rightarrow \cos x=1 - 9 \sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x+(1 - 9 \sin x)^2=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-\cos x}{\sin x} =9 \Rightarrow 1-\cos x=9 \sin x \Rightarrow \cos x=1 - 9 \sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x+(1 - 9 \sin x)^2=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 13 sty 2010, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
równości trygonometryczne. Oblicz sinus
Już rozumiem. Proszę jeszcze o pomoc w pozostałych przykładach
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
równości trygonometryczne. Oblicz sinus
\(\displaystyle{ \cos x}\) na lewo -> wzór na różnicę cosinusów, potem wszystko na jedną stronę i wyciągnij \(\displaystyle{ \sin 3x}\) przed nawias.\(\displaystyle{ \cos 5x=\sin 3x+\cos x}\)