Muszę coś przekształcić, żeby poradzić sobie z pewną granicą:
Istnieje taki wzór : \(\displaystyle{ \sin 2x=2\sin x\cos x}\)
mając takie wyrażenie: \(\displaystyle{ 6\sin \left( 3x \right) \cos \left( 3x \right)}\), da się je jakoś przekształcić analogicznie?
przekształcenia funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 30 sty 2011, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 3miasto
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
przekształcenia funkcji trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 2 gru 2012, o 19:03 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Logarytm to \log , logarytm natualny to \ln , sinus to \sin itd. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Logarytm to \log , logarytm natualny to \ln , sinus to \sin itd. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
przekształcenia funkcji trygonometrycznych
Da się.
\(\displaystyle{ 6\sin \left( 3x \right) \cos \left( 3x \right)=3 \cdot 2 \sin \left( 3x \right) \cos \left( 3x \right)=3\sin\left(6x\right)}\)
\(\displaystyle{ 6\sin \left( 3x \right) \cos \left( 3x \right)=3 \cdot 2 \sin \left( 3x \right) \cos \left( 3x \right)=3\sin\left(6x\right)}\)