\(\displaystyle{ sin3}\)
Pytanie zapewne trywialne, ale nie rozumiem tego, czemu nie ma żadnych kątów tylko są podane liczby jako argument?
W odp. napisali:
\(\displaystyle{ 3 \in ( \frac{ \pi }{2}, \pi )}\) stąd \(\displaystyle{ sin3 > 0}\)
Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi?
określić znak liczby
- Arcymistrz
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 9 sty 2012, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 3 razy
określić znak liczby
Ostatnio zmieniony 2 gru 2012, o 18:12 przez Arcymistrz, łącznie zmieniany 1 raz.
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
określić znak liczby
\(\displaystyle{ \sin\pi\ \ \to\ \ \alpha=\pi\ \ \ -}\) kąt w radianach \(\displaystyle{ -\ \ \ =180^o}\)
\(\displaystyle{ \sin3\ \ \ \to\ \ \alpha=3\ \ \ -}\) kąt w radianach \(\displaystyle{ -\ \ \ =3\cdot\frac{180^o}{\pi} \approx 171,9^o}\)
\(\displaystyle{ 3}\) jest trochę mniejsze od \(\displaystyle{ pi \approx 3,14}\), więc \(\displaystyle{ \sin3>0}\)
\(\displaystyle{ \sin3\ \ \ \to\ \ \alpha=3\ \ \ -}\) kąt w radianach \(\displaystyle{ -\ \ \ =3\cdot\frac{180^o}{\pi} \approx 171,9^o}\)
\(\displaystyle{ 3}\) jest trochę mniejsze od \(\displaystyle{ pi \approx 3,14}\), więc \(\displaystyle{ \sin3>0}\)
Ostatnio zmieniony 2 gru 2012, o 18:16 przez bb314, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
określić znak liczby
Jak nie ma kątów, przecież \(\displaystyle{ 3}\) jest takim samym kątem jak \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2},0,\pi,-5,...}\) - pamiętaj, że mówimy o mierze łukowej kąta, kątem jest tu odpowiednią liczbą.
A w odpowiedzi masz praktycznie rozwiązanie, liczba \(\displaystyle{ 3}\) leży pomiędzy \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) a liczbą \(\displaystyle{ \pi}\), naszkicuj sobie wykres sinusa, zaznacz na osi liczbę trzy pomiędzy tymi wartościami i zobacz jaki jest znak tej funkcji.
A w odpowiedzi masz praktycznie rozwiązanie, liczba \(\displaystyle{ 3}\) leży pomiędzy \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) a liczbą \(\displaystyle{ \pi}\), naszkicuj sobie wykres sinusa, zaznacz na osi liczbę trzy pomiędzy tymi wartościami i zobacz jaki jest znak tej funkcji.