Suma tangensów różnych kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
adatter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Suma tangensów różnych kątów

Post autor: adatter »

Jak obliczyć: \(\displaystyle{ tg \frac{ \pi }{8}+tg \frac{3 \pi }{8}}\) ?
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Suma tangensów różnych kątów

Post autor: 777Lolek »

page.php?p=kompendium-funkcje-trygonometryczne
\(\displaystyle{ \tg\alpha \pm \tg\beta = \frac{\sin(\alpha \pm \beta)}{\cos\alpha\cdot\cos\beta}, \hspace{15} \cos\alpha\cdot\cos\beta\neq 0}\)
ODPOWIEDZ