\(\displaystyle{ 2sin\left| \frac{\pi}{3}-\left| x\right| \right|}\)
Jak po kolei należy rysować ten wykres? Na początek narysowałbym \(\displaystyle{ 2sin(-x)}\) A dalej?
Wykres funkcji
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Wykres funkcji
Zauważ, że \(\displaystyle{ 2sin\left| \frac{\pi}{3}-\left| x\right| \right|=2sin\left| \left| x\right| - \frac{\pi}{3} \right|}\)
Wyjdźmy od \(\displaystyle{ \sin x}\) nakładamy moduł na \(\displaystyle{ x}\), przesuwamy o wektor \(\displaystyle{ \left[ \frac{\pi}{3},0 \right]}\) znowu nakładamy moduł na \(\displaystyle{ x}\) , a na koniec powinowactwo prostokątne o skali \(\displaystyle{ k=2}\).
Wyjdźmy od \(\displaystyle{ \sin x}\) nakładamy moduł na \(\displaystyle{ x}\), przesuwamy o wektor \(\displaystyle{ \left[ \frac{\pi}{3},0 \right]}\) znowu nakładamy moduł na \(\displaystyle{ x}\) , a na koniec powinowactwo prostokątne o skali \(\displaystyle{ k=2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 wrz 2011, o 21:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 12 razy
Wykres funkcji
Ok, dzięki. A są jakieś zasady, którymi można się kierować rysując wykresy funkcji, czy rysuje się je "bo tak"? To znaczy, kiedy zrobić przesunięcie, kiedy moduł, kiedy rozszerzyć wykres, kiedy zwęzić... Skąd mam wiedzieć, jak powinienem robić po kolei, żeby się nie pogubić i wykres wyszedł właściwy?