dziedzina arccos po przekształceniach

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
monti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 17 lis 2011, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet

dziedzina arccos po przekształceniach

Post autor: monti »

Witam. Na kolokwium miałem następujące zadanie: wyznaczyć zbiór wartości \(\displaystyle{ arccos( \frac{4-\left| x\right| }{4})}\). Wobec tego napisałem, że zbiorem wartości funkcji \(\displaystyle{ arccosx}\) jest zbiór \(\displaystyle{ \left\langle 0: \pi \right\rangle}\) a funkcja \(\displaystyle{ arccos( \frac{4-\left| x\right| }{4})}\) została przesunięta tylko wzdłuż osi OX (względnie nie została przekształcona wzdłuż osi OY), więc zbiór wartości pozostaje bez zmian. Czy jest to poprawny tok myślenia?
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

dziedzina arccos po przekształceniach

Post autor: bb314 »

Jak najbardziej.
A na pewno chodziło o zbiór wartości a nie dziedzinę funkcji?
monti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 17 lis 2011, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet

dziedzina arccos po przekształceniach

Post autor: monti »

a na pewno dziedzinę swoją drogą, ale to nie było większym problemem.
ODPOWIEDZ