Narysuj następujące funkcje trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kyos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Giżycko
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Narysuj następujące funkcje trygonometryczne

Post autor: kyos »

zad.1

narysuj na układzie współrzędnych
\(\displaystyle{ y=sin|x|
\\
y=| sin(x+ \pi)|}\)
Ostatnio zmieniony 29 lis 2012, o 16:17 przez kyos, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Narysuj następujące funkcje trygonometryczne

Post autor: mmoonniiaa »

Znasz przekształcenia typu: \(\displaystyle{ f\left( \left| x\right| \right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left| f\left( x\right) \right|}\)? Jeśli nie, to poczytaj tutaj: page.php?p=kompendium-przeksztalcanie-wykresow-funkcji
kyos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Giżycko
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

Narysuj następujące funkcje trygonometryczne

Post autor: kyos »

tak znam to ale nie wiem jak w tym przypadku będzie wyglądało

\(\displaystyle{ y=| sin(x+ \pi)|}\)
nie rozumiem tych dwóch przypadków z wartością bezwględną

może napisze mi ktoś regułkę że np:\(\displaystyle{ y=sin|x|}\)co mam zrobic ,etc

mam z tego jutro sprawdzian i nie ogarniam wartości bezwględnej
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Narysuj następujące funkcje trygonometryczne

Post autor: mmoonniiaa »

1) \(\displaystyle{ y=\sin\left| x\right|}\)
Najpierw rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ y=\sin x}\), następnie to co jest w I i IV ćwiartce układu współrzędnych odbijasz na ćwiartkę II i III.

2) \(\displaystyle{ y=\left| \sin \left( x + \pi\right) \right|}\)
Najpierw rysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ y=\sin x}\), następnie przesunięcie o wektor \(\displaystyle{ \vec{w}=\left[ -\pi;0\right]}\), następnie to co jest w III i IV ćwiartce odbijasz na ćwiartkę I i II.
ODPOWIEDZ