Rozwiązanie nierówności - wytłumaczenie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
zoltodziub
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 5 lis 2012, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lbl
Podziękował: 21 razy

Rozwiązanie nierówności - wytłumaczenie

Post autor: zoltodziub »

Mam do rozwiązania nierówność: \(\displaystyle{ sinx \ge \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) No więc szkicuję sobie wykres funkcji sinus, zaznaczam na osi Y punkt \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) i prowadzę sobie linię przerywaną żebym wiedział jakie punkty są rozwiązaniem nierówności. I teraz wiem z tabelki że \(\displaystyle{ y= \frac{ \sqrt{3} }{2} \Rightarrow \frac{\pi}{3}=x}\) i stąd łatwo odczytać rozwiązanie równania czyli \(\displaystyle{ < \frac{ \pi }{3} +2k \pi , \frac{2 \pi }{3} +2k \pi >}\) Tylko takie rozwiązanie doktorkowi nie wystarczy. Trzeba mu pokazać skąd się wzięło \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} \Rightarrow \frac{\pi}{3}}\) i nie mam pojęcia jak to zrobić, bo przecież nie napisze "bo tak w tabelce jest"
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

Rozwiązanie nierówności - wytłumaczenie

Post autor: Marcinek665 »

No jak to? Jak tak bardzo mu nie pasuje, to geometrycznie udowodnij, że dla takiego sinus wynosi tyle dla takiego kąta.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Rozwiązanie nierówności - wytłumaczenie

Post autor: mostostalek »

Funkcją odwrotną do sinusa jest...
ODPOWIEDZ