\(\displaystyle{ \frac {1+tgx+tg^{2}x+...+tg^{n}x+...}{1-tgx+tg^{2}x+...+(-1)^{n}tg^{n}x+...}=1+sin^{2}x}\)
Zacząłem to robić, doszedłem do takiego czegoś, dalej nie wiem co zdziałać
\(\displaystyle{ \frac {1+tgx}{1-tgx}=1+sin^{2}x \\ \frac {cosx+sinx}{cosx-sinx}=1+sin^{2}x}\)
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 28 paź 2012, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: internet
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 25 lis 2012, o 22:13 przez itamasek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne
Dziedzina ustalona - ze względu na tangens i ciągi ?
Wymnóż na krzyż; jeden kosinus zniknie; wszystko na jedną stronę; wyłączyć sinusa; w nawiasie szukać na siłę funkcji podwojonych argumentów ...
Wymnóż na krzyż; jeden kosinus zniknie; wszystko na jedną stronę; wyłączyć sinusa; w nawiasie szukać na siłę funkcji podwojonych argumentów ...
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 28 paź 2012, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: internet
Równanie trygonometryczne
wyszło:
\(\displaystyle{ sinx(sin^{2}x-sin2x+2)=0 \\ sinx=0\\ sin^{2}x-sin2x+2=0}\)
z pierwszego jest rozwiązanie, z drugiego już nie. Dobrze wyszło?
\(\displaystyle{ sinx(sin^{2}x-sin2x+2)=0 \\ sinx=0\\ sin^{2}x-sin2x+2=0}\)
z pierwszego jest rozwiązanie, z drugiego już nie. Dobrze wyszło?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne
W drugim na środku miałem \(\displaystyle{ (-0,5)}\); i brak rozwiązań (ale poszukałem też cosinusa podwojonego kąta, żeby to lepiej pokazać).