Udowodnić nierówność i podać interpretację geometryczną
\(\displaystyle{ \tg x > x + \frac{x ^{3} }{3}}\) dla \(\displaystyle{ 0 < x < \frac{ \pi }{2}}\)
Bardzo proszę o pomoc, bo zupełnie nie wiem z czego skorzystać.
Udowodnić nierówność, podać interpretację geometryczną
- asia6153
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 5 lut 2011, o 16:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
Udowodnić nierówność, podać interpretację geometryczną
Ostatnio zmieniony 25 lis 2012, o 21:58 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Udowodnić nierówność, podać interpretację geometryczną
Wygląda mi to na wielomian Maclaurina rzędu 3 dla tangensa. Zastosuj oszacowanie reszty wzoru Maclaurina zawierającej czwartą pochodną. Interpretacja geometryczna? Zrób rysunek.
- asia6153
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 5 lut 2011, o 16:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
Udowodnić nierówność, podać interpretację geometryczną
Po rozwinięciu do czwartej pochodnej otrzymałam przybliżenie:
\(\displaystyle{ f(x) = x+ \frac{1}{3} x ^{3} +...}\)
Tylko jak oszacować resztę?
Czy wystarczy napisać, że \(\displaystyle{ R _{n} = \frac{f ^{n}(c _{n}) }{n!} x ^{n}}\)?
\(\displaystyle{ f(x) = x+ \frac{1}{3} x ^{3} +...}\)
Tylko jak oszacować resztę?
Czy wystarczy napisać, że \(\displaystyle{ R _{n} = \frac{f ^{n}(c _{n}) }{n!} x ^{n}}\)?
Udowodnić nierówność, podać interpretację geometryczną
Tę czwartą pochodną masz oszacować. Więc nie wystarczy tylko napisać.
Dobranoc.
Dobranoc.
- asia6153
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 5 lut 2011, o 16:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
Udowodnić nierówność, podać interpretację geometryczną
Ale \(\displaystyle{ f ^{IV}(0)=0}\) Tak mi wyszło Policzyć następną?