Rozwiąż nierówność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
czekoladowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 41 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: czekoladowy »

Rozwiąż nierówność : \(\displaystyle{ 1+ \sin 2x < 2 \cos^2x.}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ \sin 2x < 2 \cos^2x-1}\)
Po prawej stronie masz cosinus kąta podwojonego. Narysuj sobie wykres sinusa i cosinusa i przyjrzyj się, kiedy wartości sinusa są mniejsza od wartości cosinusa.
ODPOWIEDZ