\(\displaystyle{ sin ^{2}( \frac{1}{2} x)+1=2sin( \frac{1}{2} x)}\)
Jak to przekształcić aby móc rozwiązać?
Rozwiązać równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiązać równanie
Zrób podstawienie \(\displaystyle{ \sin\left( \frac{1}{2} x\right)=t \in \left\langle -1;1\right\rangle}\) i rozwiąż równanie kwadratowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiązać równanie
Tak masz podane w poleceniu?
Wchodzi w grę zauważenie wzoru skróconego mnożenia?
\(\displaystyle{ \sin ^{2}\left( \frac{1}{2} x\right) -2\sin\left( \frac{1}{2} x\right) +1=0\\
\left( \sin \left( \frac{1}{2} x\right) -1\right)^2 =0\\
\sin \left( \frac{1}{2} x\right)=1}\)
Wchodzi w grę zauważenie wzoru skróconego mnożenia?
\(\displaystyle{ \sin ^{2}\left( \frac{1}{2} x\right) -2\sin\left( \frac{1}{2} x\right) +1=0\\
\left( \sin \left( \frac{1}{2} x\right) -1\right)^2 =0\\
\sin \left( \frac{1}{2} x\right)=1}\)