Ciąg liczbowy

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
czekoladowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 41 razy

Ciąg liczbowy

Post autor: czekoladowy »

Znaleźć zbiór wszystkich wartości parametru \(\displaystyle{ x \in <0;2 \pi >}\) , dla których ciąg liczbowy o wyrazie ogólnym \(\displaystyle{ a_n=(\left| \cos x \right|-\left| \sin x \right| )^n}\) jest niemalejący .
Ostatnio zmieniony 25 lis 2012, o 18:55 przez czekoladowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

Ciąg liczbowy

Post autor: Glo »

Brakuje Ci alfy w zadaniu. Wyrazu ciągu który napisałeś nie zależą od alfy.
czekoladowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 41 razy

Ciąg liczbowy

Post autor: czekoladowy »

Glo pisze:Brakuje Ci alfy w zadaniu. Wyrazu ciągu który napisałeś nie zależą od alfy.
Post został edytowany.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Ciąg liczbowy

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \frac{a_{n+1}}{a_n}= \frac{(\left| \cos x \right|-\left| \sin x \right| )^{n+1}}{(\left| \cos x \right|-\left| \sin x \right| )^n} =\left| \cos x \right|-\left| \sin x \right|}\)
i musisz rozwiązać nierówność:
\(\displaystyle{ \left| \cos x \right|-\left| \sin x \right| \ge 1}\)
czekoladowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 41 razy

Ciąg liczbowy

Post autor: czekoladowy »

\(\displaystyle{ \left| \cos x \right|-\left| \sin x \right| \ge 1 \Leftrightarrow x=k\pi,k \in Z}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Ciąg liczbowy

Post autor: anna_ »

Coś nie tak, bo np dla \(\displaystyle{ x=\pi}\) to fałsz
Poza tym miałeś w zadaniu podany przedział, a go nie uwzględniłeś.
ODPOWIEDZ